מידע על מסלול סנפלינג בנחל קומראן
- מיקום: צפון מידבר יהודה
- רמת קושי: 3.5 (מיתוך 5)
- משך: 3 שעות עד 7 בהתאם למספר המפלים שגולשים בנחל.
- נקודת התחלה: חניון גן לאומי קומראן
- נקודת סיום: חניון סמוך לשפך הנחל על כביש 90
- גובה מקסימלי: 40 מ’
- מספר מפלים: 3 בחלק העליון 3 בתחתון סה”כ 6.
- גובה מפל מקסימלי: 38 מ’
- דרגת קושי לחלק העליון: בינונית
- דרגת קושי לחלק התחתון: קלה
- עונה מומלצת: כל השנה למעט חודשי הקיץ הקשים 7+8
תיאור מסלול קומראן:
משך המסלול משתנה מאוד בהתאם ליחס בין מספר המטיילים למספר המדריכים, כמו כן האם מטיילים בחלק של הנחל עליון או תחתון, או המסלול השלם.
קומראן הינו אחד הנחלים היותר אטרקטיביים ומטוילים לקבוצות המשפחות המעוניינות בחוויה אתגרית של גלישת צוקים הסיבות שנחל קומראן מאוד מושך גולשים הינו המיקום שלו.
נחל קומראן הוא הנחל הצפוני ביותר במדבר יהודה והקרוב ביותר למרכז הארץ.
מחניון קומראן נלך בשביל המסומן 10 ד’ הליכה מישורית עד חלקו בתחתון של נחל קומראן מכאן נוכל להתחיל ולגלוש את חלקו התחתון של הנחל 3מפלים בגבהים 40 -3 -28 או להמשיך במעלה קומראן לעבר חלקו העליון של הנחל ולגלוש 3 מפלים נוספים בגבהים דומים לזה של חלקו התחתון. חלקו התחתון בלבד מתאים למשפחות אתגריות. ניתן לשלב גם פעילות סנפלינג ולטפס על המצוק בנחל.
מפת נחל קומראן
השאירו פרטים לטיול סנפלינג מרתק בנחל קומראן
באתר ההיסטורי של כת האיסיים – המסלול נגיש ונוח וכולל 4 מפלים והגבוה בינהם 32 מטר.
עונה ממומלצת: כל השנה – מלבד כאשר קיים חשש לשיטפונות.
נחל קומראן המצוי בצפון מדבר יהודה הינו הצפוני ביותר מבין הנחלים המאושרים לביצוע סנפלינג בדרום ומסלולי גלישה במדבר יהודה אחריו מופיעים נחל תמרים נחל טור נחל חצצון והאחרון מבין הנחלים והדרומי ביותר הוא נחל רחף. נחל קומראן בו נתמקד הינו היחיד המצוי בתוך שמורת גן לאומי ולכן יש תשלום דמי כניסה .כמו כן משום שהנחל מצוי באחריות השמורה ישנן הגבלות על שעת הכניסה 10:30 בשעון חורף ו 12:00 בשעון קיץ, כמו כן לא ניתן להכנס לנחל קומראן ללא אישור של השמורה שאין סכנת שיטפון בנחל קומראן
השוואה בין נחל קומראן לעומת נחלים אחרים במדבר יהודה
נחל קומראן הינו בדרגת קושי נמוכה ביחס לנחלים האחרים במדבר יהודה בפרט אם מטיילים בחלקו התחתון בלבד.
הנקודה המשמעותית שהופכת את נחל קומראן לקל וידידותי היא משך ההגעה לגלישה הראשונה ברוב הנחלים האחרים ישנה עלייה ארוכה ואפילו מפרכת למשל בנחל תמרים או מעלה חצצון.
לעומתם ההגעה למפל הראשון בנחל קומראן הינה עניין של מספר דקות לחלקו התחתון ואם בחרתם לטייל בחלק העליון של נחל קומראן תאלצו להתגבר על מעלה באורך של כ 25 דק עד 30 דק לכל היותר.
השאירו פרטים לטיול סנפלינג מרתק בנחל קומראן
תחילת מסלול נחל קומראן
נתחיל את המסלול מחניון קומראן לאחר שעזבנו הרכב נצא להליכה קלה וקצרה לכיוון הנחל, שימו לב כאן תמצאו שירותים ומים קרים. נצעד מערבה כאשר מימיננו תלווה אתנו ב 500 מ’ הראשונים תעלת הטיה עתיקה שהובילה מי שיטפונות לתושבי קומראן לפני 2000 שנה עלי מפעל הטיה שבנו תושבי קומראן.
לאחר כ 500 מ נעלמת התעלה נחלוף על פני עתיקות קומראן בו התגוררו כת האיסיים משמאל. לאורך השביל תלווה אותנו תעלת מים עתיקה שהובילה מי שטפונות לאנשי כת האיסיים .לאחר הליכה של כ7/8 דק נגיע לחלקו התחתון של נחל קומראן
החלק התחתון של נחל קומראן
אם נבחר לעצור כאן ולא לטפס לחלקו העליון של הנחל בשלב הזה נפרוש את החבלים. נוכל להנות משלושת המפלים המצויים בחלקו התחתון של הנחל. המפל הראשון אותו נגלוש הינו המפל הגבוה בנחל הקומראן – גובהו מגיע עד 40 מטר. גובהו משתנה בהתאם לשיטפונות. אחריו מפלון בגובה 5 מ ומיד לאחריו אחרי עיקוף קטן של מפל קטן נוסף במרחק של 30 מ’ נוספים נגיע למפל האחרון בנחל קומראן שגובהו 26 מ’. בכל מפלי הנחל מצויים בולטים המקלים עלינו את מלאכת העגינה והגולש האחרון
החלק העליון של נחל קומראן
במידה והחלטנו לעלות לחלקו העליון של הנחל צפויה לנו עלייה תלולה אך קצרה במעלה קומראן כ 20/30 דק עד לראש נחל קומראן. מראש הנחל נמשיך עם השביל המסומן עוד כ 300 מ מערבה ואז נמצא נקב היורד לתוך האפיק ומביא אותנו בקלות למרכז האפיק. חלקו העליון של הנחל מאוד דומה לחלק התחתון 2 מפלים ומפלון הראשון בגובה של 28 מ, המפלון השני בגובה של 8 מ והמפל האחרון בגובה של 33 מ . מפל זה הינו בעייתי משום שיש בתחתיתו בור עצום בעומק של כ 5 מ שנוצר מהשטפונות .לעתים מעט קשה לצאת ממנו לפעמים בור זה מלא מי שטפונות ישנם גם שנים שהבור מתמלא בסחף ואז מפל הקומראן מתקצר בכ 5 מטר. בסיום הגלישה של מפל זה נחזור לחלקו התחתון של הנחל ונוכל לבחור בין יציאה מהנ”ל לבין המשך גלישה במפלים התחתונים של נחל קומראן . גם בחלקו התחתון של הנחל אנו יכולים להתקל בגבים. ולכן ממומלץ להתעדכן לפני הכניסה לנחל על מצב הגבים כמובן שכשיש גבים בנחל יש לשקול את הכניסה אליו ויתכן שנעדיף לגלוש בנחל הבא נחל תמרים שנחשב ליותר אתגרי ארוך ובעל מפלים גבוהים משל קומראן אך מצד שני אינו מחזיק גבים (נדיר ) וחוסך לנו דמי כניסה ואישור מהשמורה לכניסה לנחל.
לאחר מפל זה נגיע לחלקו התחתון של נחל קומראן ונוכל לבחור בין המשך גלישה בחלקו התחתון של נחל קומראן לבין יציאה חזרה לכיוון החניון וסיום המסלול.